Kérdése van?
Hívjon bizalommal!
+36 20 930 98 30
H-P: 8:00 - 18:00
Sz: 8:00 - 12:00

« Vissza a főoldalra

Fa ajtó Miskolc, Kazincbarcika, Mezőkövesd, Ózd, Eger

Fa ajtó Miskolc

A fa legősibb alapanyagunk, amit már évezredek óta használ az emberiség az építészetben, legyen szó családi házak építéséről, vagy hatalmas katedrálisok felhúzásáról.

A modern világban, az új gyártástechnológiák és alapanyagok elterjedése miatt talán azt gondolhatnánk, hogy a fából készült nyílászárók mára már elavultak lettek, pedig ennek ellenkezője igaz.
Ma is rengetegen keresik a különböző fákból készült ajtókat és ablakokat egyaránt.

Ez valahol érthető is, hiszen a mai gyártástechnológiáknak és felhasznált anyagoknak köszönhetően, egy fa nyílászáró ma már ugyanolyan paraméterekkel rendelkezik, mint a műanyagból készült ajtók vagy ablakok.
Továbbá rengetegen szeretik a fa nyílászárókat, mivel természetközelibbé, családiasabbá, otthonossabbá varázsolja ingatlanunkat, semmivel sem hasonlítható össze a fa kisugárzása.

Akkor miért nem látunk mindenhol fa nyílászárókat? Merülhet fel jogosan a kérdés: a fa nyílászárókat sajnos nem lehet bárhova felszerelni: párás, nedves helyiségekben nem tanácsos alkalmazni.

Továbbá a fa nyílászárókat bizonyos időnként karban kell tartani, felületkezelni kell, hogy sokáig szolgáljanak minket. Ha ugyanis ezt elmulasztjuk a fa vetemedésnek, fakulásnak, kopásnak indulhat, ami nem csak, hogy nem esztétikus, de problémát okozhat a használat közben is: a nyílászáró szorulhat, vagy rések keletkezhetnek, amin kiszökhet az otthonunk melege.
Mivel a legtöbben az egyszerű karbantarthatóságot keresik, ezért a fa nyílászárók helyett inkább a műanyag nyílászárókat keresik.

A fa ajtók egyaránt használhatók bejárati ajtóként és beltéri ajtóként egyaránt. A különbség az anyagok minőségében, a felületkezelésben és a kiegészítőkben érhető tetten. Egy bejárati ajtó jóval masszívabb, hiszen ellen kell állnia a külső behatásoknak, és a betörők ellen is védenie kell az otthonunkat. Továbbá a külső bejárati ajtók szigeteléssel is el vannak látva, míg egy beltéri ajtónál ez nem feltétlenül szempont.

Fa ajtó alapanyaga

A nálunk rendelhető fa ajtók alapanyaga a manapság elterjedt borovi fenyő, az ebből készült nyílászárók kiválóan teljesítenek kültéren és beltéren egyaránt.

A borovi fenyőből készült bejárati ajtók meglehetősen tartósak, megfelelő gondozás mellett hosszú évekig otthonunk éke lehet. A színük sárgás vagy vöröses barnás, ami a napfény hatására idővel sötétebbé vállik.

Fa bejárati ajtó felületkezelése

A fa bejárati ajtókat az időjárás viszontagságainak, az esőnek és a nap UV sugaraiank ellenálló felületkezeléssel látják el, így sokáig megőrzik eredeti állapotukat.

Ezen felül manapság penészedés elleni és kártevőknek ellenálló felületkezelést is alkalmaznak a fa bejárati ajtókon

Fa bejárati ajtó hőszigetelése

Bejárati ajtók esetén, a modern anyagoknak és a gyártástechnológiának köszönhetően ma már megoldott a megfelelő hőszigetelés, a jó hőátadási együttható.

A fa bejárati ajtók legyen szó tömör vagy üvegezett ajtóról, ma már ugyanolyan jó szigetelőképességgel rendelkeznek, mint a műanyag ajtók.

Üvegezett bejárati ajtó esetén fontos odafigyelni, hogy az üveg is megfelelő hőátadási együtthatóval rendelkezzen, különben az üvegfelületen keresztül szökik majd ki a meleg, az ott jelentkező párásodásról és penészedésről nem is beszélve.

Fa bejárati ajtó méretei

A bejárati ajtóknak otthonunk védelmében kiemelt szerep jut, cseréjükkel javíthatjuk otthonunk biztonságát, szigetelését és kényelmét. A fa bejárati ajtókat különböző méretekben gyártják a partnereink, így lényegében bármilyen épülettípus esetén beszerelhetők.

Ha a falnyílás mérete nem teszi lehetővé szabvány méretű fa bejárati ajtó beépítését, abban az esetben egyedi méretben is kérheti a legyártását.

Egyedi méretű fa bejárati ajtóért vegye fel velünk a kapcsolatot! Miskolcon ingyenes helyszíni felméréssel.

Szabvány méretű fa bejárati ajtó

A szabvány méretű bejárati ajtók elsősorban újépítésű ingatlanoknál, illetve panel lakásoknál érhető el, a szabvány méretű falnyílásokkal llátott épületek esetében a fa bejárati ajtó cseréje sokkal kevesebb időd veszi igénybe. Ráadásul sok esetben raktárról is beszerezhető a bejárati ajtó, mivel nem szükséges legyártani, így hetek helyett néhány nap alatt elvégezhető a teljes ajtó csere.

A leggyakrabban elterjedt szabvány méretek: 110mm x 210mm és 140mm x 210mm.

Egyedi méretű fa bejárati ajtó

Régebbi építésű családi házaknál fordul elő legtöbbször, hogy nem alkalmazhatók a standard, szabvány méretek, ilyenkor mindenféleképpen szükséges a falnyílás helyszíni lemérése és a kiválasztott bejárati ajtó egyedileg történő legyártása.

Fa bejárati ajtó kialakítása

Fa bejárati ajtó Miskolc

A legtöbb épülettípus egyszárnyú bejárati ajtókkal rendelkezik. Kétszárnyas bejárati ajtókkal elsősorban a szélesebb falnyílások esetén találkozhatunk. A kétszárnyas bejárati ajtók szimmetrikus, illetve aszimmetrikus szárnyakkal is elkészíthetőek, utóbbi esetben egy kisebb méretű, kiegészítő ajtószárny készül a bejárati ajtóhoz.

Amennyiben a falnyílás mérete lehetővé teszi, a bejárati ajtó oldalvilágítóval, valamint felülvilágítóval is felszerelhető. Ezek általában fix kialakításúak, a beszerelt üvegezésnek köszönhetően nemcsak a természetes megvilágítást javíthatjuk az előtérben, hanem az ajtót is látványosabbá tehetjük a számos elérhető üvegtípusnak köszönhetően.

Az oldal-, és felülvilágítók nyitható kivitelben is beépíthetőek, ezek segítségével a bejárati ajtó nyitása nélkül is biztosíthatjuk a friss levegőt a helyiség számára.

Fa bejárati ajtó Miskolc – beépítés lépései

Minden beszerelést megelőzően helyszíni felmérést végzünk, melynek során lemérjük a falnyílás méreteit, illetve felmérjük a beszerelés helyszínét. Ilyenkor abban is tudunk Önnek segíteni, hogy milyen nyílászáró kerüljön beépítésre, segíthetünk megtalálni a megfelelő színt, kilincset vagy zárat.

A megbeszéltek, és a helyszíni felmérésen levett méretek alapján megkezdődik a nyílászárók legyártása. Amint elkészültek a helyszínre szállítjuk Önnek és megkezdhetjük a legyártott nyílászáró beépítését.

 • a régi bejárati ajtó lekerül a tokjáról
 • a régi tokszerkezet félbevágása
 • a régi tok darabjainak óvatos eltávolítása a falszerkezetből
 • munkaterület portalanítása
 • új fa bejárati ajtó beépítése
 • a falnyílás és az új tokszerkezet közötti hézeg kitöltése purhabbal
 • kötési idő kivárása
 • felesleges purhab levágása
 • falfelület lekezelése
 • kilincs felszerelése
 • az új ajtó finomhangolása
 • a kibontott törmelék és a régi nyílászáró elszállítása

Bontás nélküli ajtó csere Miskolc

Ha a régi bejárati ajtó tokszerkezete lehetővé teszi, akkor megoldható az úgynevezett tokráépítéses ajtócsere, melynek során nem kerül elbontásra a régi tokszerkezet, hanem arra kerül rögzítésre az új bejárati ajtó tokszerkezete.

Annak eldöntése, hogy a korábbi ajtó tokszerkezete megfelelő állapotban van-e, minden esetben helyszíni felmérés során kerül eldöntésre.